Haber

Uluslararası Adalet Divanı, Güney Afrika’nın İsrail’e açtığı davaya ilişkin kararını açıklayacak

Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Güney Afrika Cumhuriyeti’nin İsrail’e karşı 26 Ocak’ta açtığı “soykırım” davasındaki geçici tedbir taleplerine ilişkin kararını açıklayacağını duyurdu.

İhtiyati tedbir kararı cuma günü açıklanıyor

UAD’den yapılan yazılı açıklamada, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin İsrail’in 1948 Birleşmiş Milletler (BM) Önleme ve Cezalandırma Sözleşmesi’ni ihlal ettiği gerekçesiyle açtığı davada ihtiyati tedbir taleplerine ilişkin kararın açıklandığı belirtildi. Gazze’ye yönelik saldırılarda Soykırımın ne olacağı Cuma günü saat 15.00’te (GMT) açıklanacak. .

Açıklamada, tedbir kararının Mahkeme Başkanı Hakim Joan E. Donoghue tarafından halka açık duruşmada okunacağı kaydedildi. Açıklamada, Güney Afrika’nın, Soykırım Sözleşmesi kapsamındaki yükümlülüklerini ihlal ettiği iddiasıyla İsrail’e 29 Aralık 2023’te dava açtığı ve “toplumun daha fazla, ciddi ve onarılamaz zarar görmesini önlemek” amacıyla ihtiyati tedbir talep ettiği hatırlatıldı. Soykırım Sözleşmesi kapsamında Filistin halkının hakları.”

GÜNEY AFRİKA HANGİ ÖNLEMLERİ İSTEDİ?

Güney Afrika, Mahkeme’den İsrail’i “soykırım yapmamaya, soykırımı önlemeye ve soykırımın faillerini cezalandırmaya” zorlamak için geçici tedbirler uygulamasını istiyor. Bu tür geçici tedbirler, dava süreci devam ederken durumun daha da kötüleşmesini önlemeyi amaçlıyor.


Bu bağlamda Güney Afrika Mahkemesi’nden alınan İsrail’in;

  1. Gazze’deki askeri operasyonların derhal durdurulması,
  2. Kontrolündeki hiçbir grubun Gazze’ye askeri operasyonunu ilerletecek adımlar atmamayı,
  3. Filistinlilere yönelik soykırımın önlenmesi için gerekli tüm makul tedbirlerin alınması,
  4. Soykırım Sözleşmesinin 2. maddesi kapsamına giren her türlü eylemden kaçınmak,
  5. Yerinden edilmiş kişilerin evlerine dönmelerinin ve yeterli yiyecek, su, yakıt, tıbbi ve hijyen malzemeleri, barınma ve giyim de dahil olmak üzere insani yardıma erişimlerinin sağlanması,
  6. Soykırıma karışanların cezalandırılması için gerekli adımların atılması,
  7. Soykırımın kanıtlarının korunması ve uluslararası yetkililerin ve diğer yetkililerin bu amaçla Gazze’ye girişlerinin engellenmemesi,
  8. Verilen tedbirleri uyguladığına ilişkin Mahkemeye düzenli rapor sunmak,
  9. Davayı karmaşıklaştıracak veya uzatacak eylemlerden kaçınmasını emretmesini istiyor.

haberaltinyayla.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu