Ekonomi

İtalya’da Uçak Biletlerindeki Artışı Sınırlandıran Karar Onaylandı

İtalya’da hükümet, uçak bileti fiyatlarındaki artışı sınırlayan ve havayollarının müşteri profiline göre fiyatlandırma yapmasını yasaklayan bir kararname çıkardı. Avrupa Birliği (AB), havayolu şirketlerinin ‘serbest piyasaya müdahale’ olarak değerlendirdiği kararla ilgili olarak hükümetten açıklama istedi.

Geçtiğimiz Pazartesi günü Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılan kararname ile tatil gibi yoğun dönemlerde İtalya anakarası ile büyük adalar arasındaki uçuşlara fiyat artış limiti getirildi. İtalya anakarası ile Sicilya ve Sardinya adaları arasındaki uçuşlarda yüksek hızlarda yapılan artışın ortalama yüzde 200’ü geçemeyeceği belirtildi.

Ayrıca havayolu şirketlerinin fiyatlandırmada kullandığı iddia edilen algoritmalarla ilgili de karar verildi.

İtalyan Sivil Havacılık Otoritesi (ENAC) geçtiğimiz ay sonunda yaptığı açıklamada, havayolu şirketlerinin bilet fiyatlarını belirlerken talep ve doluluk oranının yanı sıra “müşteri profili” faktörünü de dikkate aldıklarını iddia etmişti. ENAC, “zengin” profiline girenleri, müşterilerin bilet alırken kullandıkları bilgisayar ve telefon modeline ve coğrafi konumlarına göre kategorize ederek daha yüksek fiyatlar sunulduğunu iddia etti.

Bu iddia Ryanair gibi bazı şirketler tarafından doğrulanıp yalanlansa da, hükümet kararnamesi ile müşteri profiline göre fiyat belirleme uygulaması yasaklandı.

Kararnamede, “Kullanıcının web profiline veya rezervasyon için kullanılan elektronik cihazın türüne göre otomatikleştirilmiş prosedürlerin kullanılması, ekonomik önyargıya yol açıyorsa, ‘haksız ticari uygulama’ olarak kabul edilir. Şirketler, kullanıcıyı her zaman bu konuda bilgilendirmelidir. Online bilet alımları için profil oluşturma araçlarının kullanılması gerekiyor” dedi.

Ryanair’den Sovyet benzetmesi

İtalya’da Sicilya ve Sardinya’ya yapılan uçuşlarda önde gelen şirketlerden biri olan Ryanair, hükümetin kararını sert bir şekilde eleştirdi. İrlanda merkezli şirketin CEO’su Eddie Wilson, La Repubblica gazetesine yaptığı açıklamada kararnameyi “saçma” olarak nitelendirdi. Wilson, fiyat belirlemeyi piyasanın yapması gerektiğini belirtti ve aksi girişimleri “Sovyetlerin 1927’de yaptıklarına” benzetti.

Wilson ayrıca İtalyan Sivil Havacılık Otoritesinin algoritmalar hakkındaki argümanlarını “çöp” olarak nitelendirdi. “Bir devlet kurumunun havayolu güvenliğinden sorumlu olması gerekirken böyle yorumlar yapması sorumsuzluktur… Müşterilerin Android mi Apple mı kullandığına dair saçma sapan şeyler duydum. Bu, kullanmayanların fantezilerine dayanan bir komplo teorisi. Wilson, “Yapacak yeterince işim var,” dedi.

Tepkiler ve tartışmalar üzerine Avrupa Konseyi, İtalyan hükümetinden kararnamenin serbest piyasa kurallarını ihlal edeceği yönündeki endişeleri netleştirmesini istedi.

Ryanair CEO’su dün ayrıca Girişimcilik ve Made in Italy Bakanı Adolfo Urso ile bir araya geldi. Bu görüşmenin ardından Bakan Urso, “Ryanair (şirket) CEO’su, ülke için sahip olduğu önemli kalkınma planları ve karşı karşıya olduğu sorunlar hakkında konuştu” dedi.

Urso, kararnamenin meclis tarafından onaylanıp yasalaşma sürecinde değiştirilebileceğini de söyledi.

Uçak biletleri gibi kanun hükmünde kararnameler hızla yürürlüğe girer, ancak yasalaşması için 60 gün içinde meclis onayı gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu