Haber

Fas: Libya’daki meşruiyet sorunu ancak seçimlerle çözülebilir

Fas Dışişleri Bakanı Nasser Burita, Libya’daki meşruiyet sorununun ancak genel seçimlerle çözülebileceğini söyledi.

Fas Dışişleri Bakanı Burita, ülkesini ziyaret eden Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Abdoulaye Bathily ile başkent Rabat’ta ortak basın toplantısı düzenledi.

Libya’daki idari meşruiyet tartışmalarına dikkat çeken Burita, “Bu sorunun çözümü ancak cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerin gerçekleşmesiyle mümkün olabilir” dedi. dedim.

Halkın yapılacak seçimler sayesinde hükümdarına kavuşacağının altını çizen Burita, Libya’da seçimler öncesi yaşanan olumsuzlukları ıstırapla karşıladıklarını ifade etti.

Libya makamlarının BM ve uluslararası çabalarla bir an önce seçime gitmesini dileyen Burita, Libyalıları geçiş sürecini uzlaşmayla yönetmeye davet etti.

BM’nin Libya Özel Temsilcisi Bathily de Libya’nın istikrarına yaptığı katkılar çerçevesinde Fas’ı ziyaret ettiğini belirterek, “Libya’ya komşu ülkelerin çözüme katkı sağlamada büyük rolü var” dedi. dedim.

Bathily, Libyalıların istikrar için güçlü kurumlar inşa etmeye istekli olduğuna dikkat çekti.

Libya’da seçim çıkmazı

Fas, Tobruk’ta Libya Devlet Yüksek Konseyi ve Temsilciler Meclisi’ni temsilen 2020 ve 2021’de bir araya gelen 13+13 Komitesi’nin diyalog görüşmelerine ev sahipliği yaptı.

Sonuncusu Ocak 2021’de Fas’ın Buznika kentinde gerçekleştirilen toplantılarda, ülkedeki bazı üst düzey kurumların yönetici seçimine ilişkin kriterlerin büyük bir kısmında anlaşmaya varıldığı açıklandı.

Libya’da 24 Aralık 2021’de yapılması kararlaştırılan seçimler, Temsilciler Meclisi ile Devlet Yüksek Konseyi’nin yasal zeminde anlaşamaması nedeniyle planlanan tarihte yapılamadı.

Tobruk’taki Temsilciler Meclisi, görevdeki Milli Birlik Hükümeti’nin görev süresinin 24 Aralık’ta sona erdiği gerekçesiyle 10 Şubat 2022’de ülkenin batısındaki milletvekillerinin çoğunun katılmadığı bir oturumda Fethi Başağa’yı başbakan seçmişti. 2021; 1 Mart’ta Başağa hükümetine güvenoyu verdi.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdülhamid Dibeybe, Temsilciler Meclisi’ni Cenevre Anlaşması’nda belirlenen yol haritasından sapmakla suçlayarak, görevinin başında olduğunu ancak görevi Türkiye’ye devredeceğini söyledi. seçilmiş bir hükümet.

Libya Devlet Yüksek Konseyi, çifte vatandaşlığa sahip olanların ve askerlerin Cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılmasının engellenmesini isterken, TM buna izin verilmesi konusunda ısrar ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu