Ekonomi

Dünyada ve Türkiye’de tek olan… Otoklav sistemi sadece bu bulgur çeşidinde kullanılmaktadır.

KONYA (İGFA) –Konya Şeker bünyesinde faaliyetlerini sürdüren ve mevcut 120 bin metrekare alana sahip Çatalhöyük Bulgur ve Bakliyat Fabrikası, 62 bin proje alanı ve 24 bin metrekare kapalı alanıyla faaliyetlerine kesintisiz olarak devam ediyor.

Fabrikanın 36 bin ton buğday depolama kapasitesi bulunurken, buğday işleme kapasitesi 120 ton, günlük üretim kapasitesi ise 100 ton olarak bilinirken, yapılan düzeltme çalışmalarıyla bu sayının artırılması hedefleniyor. Kalite ve kapasite alanında başlatılan adaptasyon çalışmaları Mart – Nisan aylarında tamamlanacak ve tesis başarılı faaliyetlerine devam edecek. Bölge çiftçilerinin makarnalık buğday hasadıyla başlayan süreç, satın alınan buğdayların ön analiz laboratuvarlarında analiz edilmesi ve kalite kriterlerine göre sınıflandırılması ile devam ediyor.

Kalite kriterlerine göre sınıflandırılan buğday, her biri 6 bin ton olmak üzere toplam 36 bin tonluk stok silolarına alınıyor.

Türkiye’de ilk kez Çatalhöyük Bulgur ve Bakliyat Fabrikası’nda buğdayın ön temizleme aşamasında Alman BÜHLER ve AMANDUS KAHL teknolojisinin kullanıldığı, ön temizleme aşamasında ise buğday dışındaki tüm yabancı maddelerin ve bozulmaya neden olan maddelerin arındırıldığı kaydedildi. bulgur kapasitesi temizlenerek tam otomasyon sistemi ve SORTEX kameralı ayırma sistemi kullanılmaktadır. Bu adımda Türkiye’de ilk kez Alman teknolojisinin kullanıldığı kaydedildi.

Torku bulgurunu diğerlerinden ayıran en önemli kısımlardan birinin kaliteye son derece önemli etkisi olan pişirme ve kurutma aşaması olduğuna dikkat çekilirken, ön haşlamadan çıkan buğdayın Otoklav Sistemine girdiği ve bunun sistem, buğdayın renk yapısına ve besin değerine zarar vermediği gibi, buğdayın protein ve lif yapısını da koruyor. . Aynı zamanda bu sistem sayesinde su tasarrufu da sağlanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu